احراز هویت پیامکی
فهرست مطالب
- احراز هویت پیامکی چیست؟
- عملکرد احراز هویت پیامکی چگونه است؟
- بررسی مزایای احراز هویت پیامکی
- احراز هویت پیامکی نسبت به گذر واژه ها امنیت بیشتری دارد
- احراز هویت پیامکی یک روش امنیتی راحت به شمار می رود
- بررسی معایب احراز هویت پیامکی
- بررسی سطح ایمنی احراز هویت پیامکی
- علت محبوبیت احراز هویت دو عاملی مبتنی بر پیامک
- جایگزین های احراز هویت پیامکی
احراز هویت پیامکی یا همان OTP این امکان را به شما می دهد که با استفاده از کدی که از طریق پیام کوتاه برایتان ارسال می شود، هویت خود را برای سازمان ها و سایت های مختلف مورد تایید قرار دهید. ناگفته نماند که در حال حاضر احراز هویت پیامکی با عناوین دیگری نظیر هویت دو عاملی مبنی بر ارسال رمز یکبار مصرف و پیامک نیز خوانده می شود.
در این مطلب تصمیم داریم در رابطه با موضوعات مختلف مرتبط با احراز هویت و همچنین مزایا و معایب این مقوله توضیحاتی را ارائه دهیم. اگر می خواهید در این رابطه اطلاعات خود را افزایش دهید، پس توصیه می کنیم تا انتهای مطلب همراه ما در یاراپلاس باشید.
پیشنهاد: خرید شماره مجازی اپل آیدی
احراز هویت پیامکی چیست؟
احراز هویت پیامکی شامل فرآیندی است که به موجب آن هویت شما مورد تایید قرار می گیرد. به عبارت دیگر در این فرآیند می توانید هویت خود را به واسطه پیام کوتاهی که برایتان ارسال می شود، برای مرجع ارسال کننده پیام مورد تایید قرار دهید. احراز هویت پیامکی، هویت شما را متناسب با آن شماره تلفنی که مالک آن هستید، تایید می کند. از این رو می توان گفت که به عنوان یک عامل مبتنی بر مالکیت شما را مورد تأیید مرجع یا سایت مورد نظر قرار می دهد.
در حال حاضر از احراز هویت پیامکی به عنوان احراز هویت دو عاملی مبتنی بر رمز یکبار مصرف و پیامک نیز یاد می شود. در واقع زمانی که بخواهید از طرف یک شبکه یا سیستم مورد تایید قرار بگیرید و به آن شبکه دسترسی پیدا کرده و از امکانات و برنامه های موجود در آن استفاده کنید، باید هویت خود را به این طریق تایید کنید.
به طور کلی هدف اصلی احراز هویت پیامکی افزایش امنیت است. به عبارت دیگر یک شبکه یا سیستم به منظور افزایش امنیت خود، همواره بدون احراز هویت کاربران اجازه دسترسی به آنها را نمی دهد. البته ناگفته نماند که در حال حاضر احراز هویت پیامکی یک روش امنیتی قوی و غیر قابل نفوذ به شمار نمی رود و حتی از آن به عنوان یک روش ضعیف برای این منظور نیز یاد می شود.
عملکرد احراز هویت پیامکی چگونه است؟
روند احراز هویت پیامکی مراحل بسیار ساده و راحتی دارد. در این فرایند پس از آنکه به صفحه ورود سیستم مورد نظر وارد شود، یک پیام مبتنی بر کد احراز هویت پیامکی دریافت خواهید کرد. پس از دریافت کد مذکور (عدم دریافت پیامک در گوشی اندرویدی)، باید آن را در سایت یا برنامه مورد نظر وارد کنید، تا از این طریق امکان دسترسی به آن برای شما فراهم شود.
شما برای ورود به برنامه های نظیر گوگل، توییتر، فیسبوک، تلگرام، اینستاگرام و دیگر موارد مشابه تا کنون بارها و بارها مراحل احراز پیامکی را تجربه کرده اید. بنابراین با روند احراز هویت از این طریق کاملا آشنا هستید.
همانطور که گفتیم احراز هویت پیامکی هویت شما را به عنوان یک عامل مبتنی بر مالکیت مورد تایید قرار می دهد. از این رو برای ورود به سیستم یک لایه امنیتی اضافی را به همراه دارد. به این ترتیب آن دسته از افرادی که قصد دارند به صورت غیر قانونی و یا به عنوان یک مهاجم وارد حساب کاربری شما وارد شوند، باید علاوه بر رمز عبوری که شما برای حساب خود تعیین کرده اید، به شماره تلفن همراه تان نیز دسترسی داشته باشند.
بررسی مزایای احراز هویت پیامکی
برای احراز هویت پیامکی مزایایی وجود دارد که برخی از مهمترین آنها شامل موارد زیر است:
احراز هویت پیامکی نسبت به گذر واژه ها امنیت بیشتری دارد
در حالت کلی گذر واژه ها چندان قوی به نظر نمی رسند و به راحتی توسط هکرها قابل هک هستند. از طرف دیگر در بسیاری از موارد کاربران گذر واژه های خود را از یاد می برند، مسلماً این اتفاق بارها و بارها نیز برای شما رخ داده است. به نحوی که پس از تعیین گذر واژه آن را فراموش کرده و به این ترتیب برای ورود به سایت یا حساب کاربری مد نظر دچار مشکل شده اید.
از این رو مجبور هستید دوباره گذر واژه خود را بازیابی کنید (بازیابی پسورد اینستاگرام). همین فرایند بازیابی مجدد گذر واژه خود، به نوعی روند دسترسی به سایت یا شبکه مورد نظر را سخت می کند.
گاهی اوقات نیز ممکن است به دلیل ذخیره سازی نامتعارف، گذر واژه های شما مورد سرقت مهاجمان قرار بگیرد. به عنوان مثال امکان دارد شما گذر واژه های خود را درون برگه یادداشت کرده و آن برگه را کم کنید.
یکی از مزایای احراز هویت پیامکی این است که به شما کمک می کند وابستگی خود به گذر واژه ها را به حداقل ممکن برسانید. از این رو می توان گفت که احراز هویت پیامکی امکان هک حساب های کاربری و در نتیجه ورود مهاجمان به حساب و سرقت اطلاعات شما را به حداقل ممکن می رساند.
احراز هویت پیامکی یک روش امنیتی راحت به شمار می رود
یکی دیگر از مزایای قابل ذکر برای احراز هویت پیامکی این است که به کارگیری آن بسیار راحت و ساده می باشد. در حال حاضر بسیاری از کاربران شبکه های مجازی تعداد زیادی حساب کاربری آنلاین دارند و همین امر امکان مدیریت همه حساب ها را برای آنها به نوعی سخت کرده است.
مسلما شما نیز از این قاعده مستثنی نیستید. مطابق با تحقیقات به عمل آمده مشخص شده است که هر فرد در طی روز حداقل باید ۱۰ با رمز عبور یا به عبارت دیگر گذر واژه های مختلف را به ذهن خود بسپارد. در چنین شرایطی عدم بروز اشتباه و یا فراموشی گذر واژه امر بدیع است و فقط تعداد کمی می توانند به راحتی رمزهای عبور خود را به حافظه بسپارد و به قولی آنها را مدیریت کند.
استفاده از احراز هویت پیامکی در دردسرهای فوق را ندارد. زیرا در این صورت کد مورد نظر برای هر حساب به صورت جداگانه ارسال می شود. به این ترتیب برای هر بار ورود به سیستم کد احراز هویت برای شما ارسال شده و از این طریق می توانید خیلی راحت به حساب خود در آن دسترسی پیدا خواهید کرد. به این ترتیب می توان نتیجه گرفت که احراز هویت پیامکی در مقایسه با گذر واژه جایگزین ایمن تر و آسان تری به شمار می رود.
همچنین بخوانید: رفع مشکل دریافت کد تلگرام
بررسی معایب احراز هویت پیامکی
در کنار مزایایی که برای احراز هویت مبتنی بر پیام دو عاملی عنوان شد، باید گفت که خالی از عیب هم نیست. به عبارت دیگر احراز هویت پیامکی در کنار مزایای خود دربردارنده یک سری معایب نیز است و این معایب شامل موارد زیر هستند:
- تعویض سیم کارت
هرچند ممکن است شما نیز همانند بسیاری از افراد دیگر تصور کنید که ارسال کد احراز هویت به شماره شخصی یک روش ایمن و بی خطر است. اما متاسفانه در حال حاضر مهاجمان و افراد فرصت طلب توانسته اند برای رهگیری پیام های کوتاه روش هایی را پیدا کنند و از این طریق به راحتی امکان دسترسی به حساب های شما را برای خود فراهم سازند.
به عنوان مثال برخی از کلاهبرداران برای دسترسی به اطلاعات شخصی شما و یا با استفاده از اطلاعات جمع آوری شده در رابطه با یک هدف با اپراتور تلفن همراه فرد هدف تماس می گیرند و از آن درخواست می کنند که شماره را روی تلفن دیگری دایورت کند. به این ترتیب با ترفند فوق به راحتی می توانند به تمامی کد های احراز هویت پیامکی شما دسترسی پیدا کنند.
- هزینه بر است
یکی دیگر از معایب موجود برای احراز هویت پیامکی هزینه ای است که سازمان های مختلف باید برای ارسال پیام به کاربران خود پرداخت کنند. به عبارت دیگر سازمان های مختلف متناسب با حجم پیام هایی که برای کاربران خود ارسال می کنند، باید برای این منظور هزینه بپردازند.
- حملات مهندسی اجتماعی
حملات مهندسی اجتماعی دیگر عیب وارده بر این شیوه است. یکی از نمونه های بارز حملات مهندسی اجتماعی فیشینگ (هک توییتر با فیشینگ) می باشد که هم بر روی سیستم های رایانه ای ثابت و همراه و هم بر روی تلفن های همراه قابل اعمال است. در این فرایند معمولاً مهاجمان خود را به عنوان یک سازمان قابل اعتماد معرفی کرده و همواره تلاش می کنند که هدف خود را برای استخراج اطلاعات مورد نظر خود متقاعد سازند.
- دسترسی به حساب های آنلاین به صورت غیرمجاز
آن دسته از مواردی که خدمات خود را به صورت بیسیم ارائه می دهند، پیام های متنی را از طریق حساب های آنلاین و همچنین پرتال های وب در اختیار کاربران خود قرار می دهند. در چنین شرایطی اگر امنیت حساب ها با استفاده از یک عامل دوم و همچنین قابل اطمینان تضمین نشده باشد، مهاجمان خیلی راحت می توانند کدهای احراز هویت پیامکی آنها را رهگیری کنند.
- هک سیم کارت
یکی دیگر از معایب خطرناک و قابل ذکر برای احراز هویت پیامکی هک سیم کارت است. به عبارت دیگر برخی از مهاجمان به راحتی قادر هستند سیگنال های برج تلفن همراه را جعل کرده و از این به طریق تمامی اطلاعات مرتبط با پیام های خصوصی مشترکان دسترسی پیدا کنند.
- دستگاه های همگام سازی شده و گمشده
دیگر عیب قابل ذکر برای احراز هویت پیامکی در رابطه با دستگاه های گم شده و همگام سازی شده است. در این موارد مهاجمان به طرق مختلف فرصت بسیار مناسبی را جهت دسترسی به پیام های متنی و همچنین دیگر اطلاعات و داده های موجود در سیستم یا تلفن همراه شما برای خود فراهم می سازند.
بررسی سطح ایمنی احراز هویت پیامکی
در مطلب قبلی به طور کلی مزایا و معایب احراز هویت پیامکی را برای شما بیان کردیم. اکنون جای سوال اینجاست آیا این شیوه می تواند یک روش ایمن باشد؟ باید گفت که در حال حاضر هکرها هر روز حرفه ای تر می شوند و به روش های راحت تری برای دسترسی به حساب های کاربری شما دسترسی پیدا می کند.
به نحوی که به راحتی می توانند با استفاده از اطلاعات محدودی که از روش ها مختلف دست می آورند، به راحتی تلفن های همراه و همچنین سیستم های کامپیوتری شما را هک کنند. بنابراین با صراحت کامل می توان گفت که احراز هویت پیامکی به اندازه کافی برای حفظ اطلاعات حساب ها ایمن به نظر نمی رسد.
همچنین در سال ۲۰۱۶ موسسه ملی فناوری و استاندارد به صورت رسمی اعلام کرد که استفاده از احراز هویت پیامکی ممنوع است. اعلام ممنوعیت در حالی بود که در آن زمان آسیب پذیری و معایب احراز هویت پیامکی به اندازه حال حاضر مشخص و واضح نبود.
علت محبوبیت احراز هویت دو عاملی مبتنی بر پیامک
یکی از سوالات پر چالشی که در رابطه با این موضوع ممکن است ذهن شما و هر کس دیگری را درگیر خود کند، این است که چرا احراز هویت دو عاملی مبتنی بر پیامک با وجود همه معایب ذکر شده، هنوز هم برای بسیاری از سازمان ها یک مورد محبوب به شمار می رود؟ دلیل اصلی محبوبیت این روش استفاده آسان آن است. همچنین بسیاری مشتریان از طریق این شیوه راحت تر می توانند به برنامه های مختلف دسترسی پیدا کنند.
از طرف دیگر انجام تراکنش های بانکی با استفاده از احراز هویت دو عاملی مبتنی بر پیامک برای بسیاری از سازمان ها یک عادت شده است. البته ناگفته نماند که اگر این سازمان ها بخواهند از احراز هویت دو عاملی مبتنی بر پیامک فاصله بگیرند، به راه حل مناسب و قابل اطمینان تری که جایگزین آن کنند، دسترسی ندارند.
سر بزنید به صفحه پنل پیامکی ارزان!
جایگزین های احراز هویت پیامکی
راهکار احراز هویت | مزایا | معایب | تفاوت با احراز هویت پیامکی |
FIDO2 (WebAuthn) | - استاندارد جهانی و ایمن برای احراز هویت بدون رمز عبور | - نیاز به سختافزار یا نرمافزار خاص (کلیدهای امنیتی، حسگرهای بیومتریک) | - امنیت بالاتر به دلیل استفاده از رمزنگاری کلید عمومی و مقاوم بودن در برابر حملات فیشینگ |
برنامههای احراز هویت تلفن همراه | - امنیت بیشتر نسبت به احراز هویت پیامکی به دلیل عدم وابستگی به خدمات تلفن همراه | - نیاز به نصب اپلیکیشن جداگانه | - عملکرد مشابه احراز هویت پیامکی اما با امنیت بالاتر |
نتیجهگیری
هرچند احراز هویت پیامکی روشی ساده و رایج است، اما از نظر امنیتی ضعفهایی دارد. FIDO2 و برنامههای احراز هویت تلفن همراه به عنوان جایگزینهای امنتر و قابل اطمینانتری مطرح میشوند. انتخاب بهترین روش به عوامل مختلفی مانند نیازهای امنیتی سازمان، تجربه کاربری مورد نظر و زیرساخت موجود بستگی دارد. برای حفاظت از دادهها و کاربران، توصیه میشود از روشهای احراز هویت پیشرفتهتری مانند FIDO2 یا برنامههای احراز هویت تلفن همراه استفاده شود. این روشها نه تنها امنیت را افزایش میدهند، بلکه تجربه کاربری را نیز بهبود میبخشند
پیشنهاد میکنیم این مقالات را هم بخوانید
سوالات متداول
آیا احراز هویت پیامکی یک روش ایمن است؟
خیر، با توجه به معایب برشمرده و همچنین اعلام ممنوعیت موسسه استاندارد فناوری در سال ۲۰۱۶ برای استفاده از این روش، به صراحت میتوان گفت که گزینه ای ایمن و بی نقص به شمار نمی رود.
نحوه عملکرد احراز هویت پیامکی چگونه است؟
احراز هویت پیامکی هویت شما را به عنوان یک عامل مبتنی بر مالکیت مورد تایید قرار می دهد و برای ورود به سیستم مورد نظر یک لایه امنیتی اضافی را به همراه دارد.
مهمترین عامل محبوبیت احراز هویت پیامکی چیست؟
دلیل اصلی محبوبیت این روش استفاده آسان آن است. همچنین انجام تراکنش های بانکی با استفاده از احراز هویت دو عاملی مبتنی بر پیامک برای بسیاری از سازمان ها یک عادت شده است و دیگر آنکه در حال حاضر راه حل مناسب و قابل اطمینان تری که جایگزین آن شود، وجود ندارد.
نظر دهید